Mat och minne

Det finns mat som kan hjälpa dig att stärka ditt minne.

Som resten av kroppen behöver hjärnan en bra balans av fett, kolhydrater och proteiner samt vitaminer och mineraler för att fungera bra så grunden för ett bra minne är att äta balanserat för att ge näring åt våra hjärnor. I regel innebär det en varierad kost som inkluderar frukt, grönsaker och bönor som ger oss den näring vi behöver för att skydda och stärka vårt centrala nervsystem. Det finns dessutom några specifika matvaror som har visat sig ha en positiv inverkan på vårt minne:

Valnötter
Valnötter är till och med formade som små hjärnor och är också bra för den kognitiva förmågan.
Valnötter innehåller polyfenoler, det perfekta näringsämnet för att förbättra hjärnans funktion. De hjälper också den kardiovaskulära hälsan och ett bra blodflöde krävs också för hjärnans funktion.

Att äta en näve valnötter per dag hjälper dig att hålla din hjärna i bra skick.
Ifall du är överviktig och vill hålla nere kaloriintaget kan du nöja dig äta 3 valnötter eftersom de är ganska kaloririka.

Maca
Maca är en rot från Anderna som ökar cerebral cirkulation vilket förbättrar minne och koncentration. Det är också en fantastisk fysisk energihöjare och den höjer även humöret.

Maca är också ett fantastiskt kosttillägg och är nyttigt även för resten av kroppen eftersom det innehåller proteiner, viktiga aminosyror, kolhydrater, fiber, vitaminer (B1, B2,B6, mm.), och mineraler så som järn, kalcium, fosfor, kalium, natrium, och zink.

Det går att köpa i tablettform eller som pulver. Om du vill ha bättre kontroll över dosen är pulvret att föredra eftersom det rekommenderas att man börjar med en liten dos och ökar gradvis då det är ett mycket energigivande ämne.

Ginkgo
Ginkgo är bra för att förbättra cerebral syresättning. Ginkgo är en kinesisk växt som hjälper cirkulationen i hjärnan och stärker därmed minnet och mentala kapaciteter. Du kan börja äta det när du upptäcker de första tecknen på minnesförlust eller koncentrationssvårigheter.
Ät dock inte för mycket på en gång. Ta en paus under vissa perioder och återuppta når du behöver en extra boost för minnet.

Citrus
Citrusfrukter (citron, apelsin, grapefrukt) är nyttigt och är också bra för minnet.
Du kan äta eller dricka dem som juice men helst nypressade.

Öljäst
Öljäst har många positiva egenskaper eftersom det är rikt på vitaminer och mineraler, bl.a. vitamin B12 och folsyra som båda är till nytta för minnet.
Dessutom kan det även hjälpa vid tillstånd som depression, ångest, stress och apati vilka kan påverka minnet.
Du kan ta öljäst i tablettform eller som pulver utblandad i lite juice.

Hagtorn
Hagtorn är bra för att förebygga minnesförlust, speciellt hos äldre eftersom att det förbättrar blodtillförseln till hjärnan. Det har också positiva egenskaper vid diverse andra hälsoproblem.

Du kan få i dig det som en infusion, åtminstone 3 koppar per dag, eller som ett extrakt efter den rekommenderade dosen på förpackningen.

Folsyra
Ett intag av 800 mikrogram folsyra dagligen har i en studie från nederländerna visat sig ge bättre korttidsminne och mental förmåga hos personer över 50 år. En annan klinisk studie från Sydkorea visade att låga nivåer av folsyra tredublade risken för åldersdemens. Forskarna mätte folatnivåerna hos 518 seniorer som inte hade tecken på demens.
Efter 2,4 år hade 45 deltagare utvecklat demens, varav 34 Alzheimers sjukdom och man fann att demens hade ett klart samband med låga nivåer av folater.
Folsyra finns naturligt i t.ex. gröna bladgrönsaker, bönor och ärtor.

Bladgrönsaker
1-3 dl bladgrönsaker som grönkål, spenat, ruccola och broccoli per dag kan bromsa hjärnans degeneration och försämrad kognitiv förmåga. Effekten tros bero på att gröna bladgrönsaker är rika på skyddande ämnen som b-vitaminet folat, vitamin K1 samt antioxidanterna lutein och betakaroten.

Andra näringsämnen som har betydelse för minnet är: