Minnestekniker

Utveckla ett superminne

Minnesteknik baserar sig på att man använder sig av olika ”knep” för att dra maximal nytta av minnet. Knepen baserar sig på hur minnen lagras och vad som gör att vissa minnen är klara och lätta att erinra sig, medan andra snabbt glöms bort. Genom att ”designa” minnesbilder kan man fästa fakta i minnet snabbt, effektivt och permanent.

Minnestekniker

Minnesteknik baserar sig på att man använder sig av olika ”knep” för att dra maximal nytta av minnet. Knepen baserar sig på hur minnen lagras och vad som gör att vissa minnen är klara och lätta att erinra sig, medan andra snabbt glöms bort. Genom att ”designa” minnesbilder kan man fästa fakta i minnet snabbt, effektivt och permanent.

Loci-metoden

Metoder att förbättra minnet har använts sedan urminnes tider; rim och versmått hör till de allra äldsta. Under medeltiden och rennässansen utvecklades en metod som kallades Ars Memoriam till fulländning vid universiteten: studenter gick noggrant igenom en byggnad, t.ex. en katedral, och lärde sig i detalj hur den såg ut. När de sedan skulle memorera en lång lista gjorde de en mental rundvandring i byggnaden och placerade de olika sakerna på listan längs rutten. När man skall erinra sig listan gör man bara en mental rundvandring, och ser framför sig de olika sakerna. Denna metod, loci-metoden, fungerar aldeles utmärkt idag också. Man kan prova att ”lägga” listor i sitt hem eller längs vägar man ofta färdas. Man kan också använda en variant av loci-metoden för listor där man kopplar saker med sin egen kropp. Man kan komma ihåg inköpslistor genom att gå från hjässan och nedåt: om jag skall handla filmjölk, broccoli, sirap och bröd så tänker jag mig att jag häller filmjölk över mitt huvud, att jag har broccoli i näsan, smakar på sirap och jag stoppat in en limpa bröd i min skjorta. Ju mer levande bilden är, ju bättre minns man den (tänk på hur smulorna kliar, sirapens söta smak, broccolins lukt och hur kladdig filmjölken känns), framför allt om man själv är inblandad.

Länk-metoden

Det centrala i minnesteknik är att skapa associationer mellan saker, ju mer originella desto bättre; de behöver inte vara ett dugg rimliga, bara de fångar ens uppmärksamhet. Detta kan var svårt eller ovant i början, men efter en tids användning blir det allt naturligare och snabbare. Associationerna är helt personliga och är ofta meningslösa för alla utom dig själv. Du skapar helt enkelt en länk mellan det du ska komma ihåg. Ska du komma ihåg inköpslistan filmjölk, broccoli, sirap och bröd genom att använda länkmetoden gör du en orginell och överdriven association mellan affären (där du ska handla) och filmjölk. Du kan tänka dig att affären är fylld med filmjölk som rinner som en flod kring dina fötter när du går in. Försök få bilden så livlig och löjlig som möjligt. Sedan skapar du en association mellan filmjölk och broccoli. Tänk dig att det bara rinner broccoli ur filmjölkspaketet när du sitter vid frukostbordet. Vad förvånad du kommer att bli. Broccoli och sirap. När du ska äta din broccoli är den seg och söt som sirap. Sirap och bröd. När du ska hälla sirap i formen trillar en mängd stora brödlimpor ut. (Du ser hur du står där och undrar vad du ska göra med degen då du inte behöver baka eftersom halva köket är fullt av brödlimpor. Det är viktigt att du verkligen ser dessa bilder för ditt inre öga. Sedan är det bara att ge dig av till affären. Och gissa vad du kommer att tänka på när du dörrarna till affären öppnas. Naturligtvis all filmjölk som rinner ut… Och vad kommer det ur filpaketet vid frukostbordet? Just det. Broccoli.

Punkt-metoden

För att komma ihåg numrerade listor, och siffror använder man också associationer. Haken är bara att vi har svårt att skapa oss en fantasifull inre bild av en abstrakt siffra.
Därför kan vi ersätta siffrorna med något annat för att få en bild som vi kan använda för att skapa en uppseendeväckande association. T.ex. kan varje siffra ersättas med ett ord som rimmar på siffran.
1. Spett
2. Tå
3. Fe
4. Myra
5. Rem
6. Kex
7. Fru
8. Råtta
9. Bio
0. Troll

Ska du komma ihåg en numrerad lista associerar du en fantasifull bild med ett spett och första ordet i listan. Sedan skapar du en bild med en tå och andra ordet i listan osv. Detta fungerar om det inte är mer än 10 saker på din numrerade lista, eller bara en kort sifferrad som ska kommas ihåg. (Ska du komma ihåg en sifferrad associerar du ersättningsbilden för första siffran med ersättningsbilden för andra siffran osv. Har du en sifferrad där en viss siffra förekommer flera gånger blir det dock lite problem.
Man kan istället associerar varje siffra till ett språkljud enligt nedan. Detta kräver lite mer första gången man ska använda detta men är mycket användbart. Använder man komihåg-tipsen i parantesen går detta ganska fort att lära sig dessa associationer och kan användas varje gång man ska komma ihåg siffror.

0. z, s, c (Z är första bokstaven i ”zero”, siffra börjar med s, en nolla skrivs som en cirkel.)
1. T, D (T kan skrivas av två ettor.)
2. n (n har två staplar.)
3. m (m har tre staplar; lägger man det på sidan liknar det en trea.)
4. R (fyRa)
5. L (Den romerska sifran för 50 är L)
6. J, dj, gj, hi, lj, mjukt g, alla sje- och tje-ljud, mjukt k (Ett stort J liknar en spegelvänd 6:a.)
7. K, ck, hårt c, hårt g (K kan ses som en liggande sjua och dess spegelbild.)
8. f, v, ph (8 med en liten svans i mitten liknar ett handskrivet gement f)
9. P, b (P är en spegelvänd och b är en uppochnedvänd nia)

 

Varje siffra motsvarar alltså inte en bokstav utan ett konsonantljud. När man ska komma ihåg siffror gör man om siffran till det konsonantljud som det motsvarar och fyller på med vokaler emellan. ska man komma ihåg att gustav vasa blev kung år 1523 gör man om årtalet till T – L – N – M som när man fyller på med vokaler kan bli TiLL eN aMMa. Du behöver inte bry dig om att det är två L och M i de skapade orden, det är språkljudet som påminner dig om vilken siffra det ska vara och inte bokstaven.

Sedan skapar du en löjlig bild när Gustav Vasa blir kung och TiLL eN aMMa. Du kan se hur han sitter på tronen, men så utses han inte till att styra över riket utan han utses till en amma och får sitta och amma små barn hela dagarna. Sedan när någon frågar dig när Gustav Vasa blev kung dyker bilden av att han satt på tronen och blev utsedd till en amma. Du vet då att dessa konsonantljud motsvarar siffrorna T=1 L=5 N=2 M=3. Vokalerna däremellan betyder ju ingenting utan har bara syftet att skapa meningsfulla ord som vi kan skapa oss en bild av. Kanske låter detta krångligt, men prova med några årtal så får du se att det inte är så svårt, och att minnet kommer att hjälpa till så att det blir rätt.

Ersättnings-metoden

Ofta behöver vi komma ihåg andra saker än siffror som vi har svårt att skapa oss en bild av. Då får vi ersätta detta med något som vi kan skapa en bild av. Ska du t.ex. lära dig utländska glosor får du ersätta det utländska ordet med ett så likt ord som möjligt som du kan skapa dig en bild av. Ska du komma ihåg att smör heter butter på engelska kanske du ser en smörask men du kan inte bre något smör då det är hårt som sten och du blir väldigt butter över detta.
Bekymra dig inte hur du ska komma ihåg att det är just på engelska det har denna betydelse. Har du sett denna bilden tydligt för ditt inre öga kommer du att komma ihåg det. Och efter ett tag kommer du att koppla ihop smör med butter automatiskt när någon frågar vad det heter på engelska.

Ska du komma ihåg att herr Lovren bor i Kista och har telefonnummer 08-5774612 får du först skapa en esättningsbild för Lovren (om du inte redan känner honom och kan skapa en bild av honom som person. Kanske skapar du en bild av renar som har lov. lov-ren. (Oroa dig inte för ordningen, du kommer garanterat komma ihåg att han heter Lovren och inte Renlov.) Sedan skapar du en ersättningsbild av Kista, (om du inte har en tydlig bild av orten. Kanske du tänker på en skattkista. Sedan associerar du RENarna på LOV med skattKISTAn. Kanske har renarna rest bort från fjällen på lovet och åkt till stranden där de står och gräver upp en skattkista. Nu låter detta omständigt och komplicerat men med lite träning är det ett ögonblicks verk att skapa och se denna bilden och du kommer att associera Lovren med Kista.

Sedan telefonnumret. 08-5774612 blir enligt punktmetoden S-V-L-K-K-R-SKJ-T-N som kan bli SoV LäCKeR SKJuTeN och du kan antingen se en bild av Lovren (renarna på lov) som ligger i en säng som ser ut som en telefon och SOVer. Men Renen kissar på sig och sängen LäCKeR så det droppar renkiss genom den läckande sängen så den stackars jägaren som ligger under sängen blir genomvåt och det hela slutar med att renen blir SKJuTeN. Återigen det låter komplicerat men om du bara ser bilden framför dig och repeterar några gånger så kommer du nästa gång du tänker på Lovren och vad han har för telefonnummer se den telefonformade sängen och komma ihåg renen som var på lov, låg i den telefonformade sängen och SoV men sängen LäCKeR och renen blir SKJuTeN, och har du lärt dig varje siffras språkljud kommer du omvandla detta till 085774612. Skulle det vara riktigt korrekt skulle det ju för dubbelsjuan vara två K-ljud men repeterar du några gånger kommer du nog komma ihåg detta ändå.

Blir det för omständigt att skapa en bild av hela kedjan kan du naturligtvis länka varje ord för sig som i länkmetoden.

Appar för minnesträning:
Appar för minnesträning till android
Appar för minnesträning till iOS

Mer webbresurser för minnestekniksträning:
minnesteknik
increase memory power